onsdag 24 februari 2010

Om "quick fixes"

Om du mot förmodan har läst om Du är unik!, så har du läst följande:

Om du söker snabb förändring eller en "quick fix" kan jag tyvärr inte hjälpa dig. Drömjobbet, de dyra prylarna och statusen är tyvärr inget som har någon plats på bloggen. Skälet är enkelt: det finns inga genvägar till framgång.

Nej, det finns inga genvägar alls. Människan är relativt obenägen till förändring. Att ändra på vårt faktiska beteende är en process som tar tid och kräver energi. Vad händer exempelvis när det snöar mer än vanligt och kylan biter i? Tågen står stilla och kollektivtrafiken har brakat ihop. Du måste hitta en ny väg att göra saker och ting på. Jobbigt, om än bara för några dagar.

Varför kan man då inte hoppas på snabba lösningar?

Det kan man naturligtvis göra. Ett bra exempel på yttre stimulans som (försöker) motivera oss att ändra på vårt beteende är nyårslöftet. Varje år intalar man sig att nu! Det är nu det gäller att sluta röka, börja träna, etc. Sen kommer bakslaget. Våra invanda beteendemönster sitter som berget; allt går per automatik. Men ibland kanske de snabba lösningarna till och med fungerar? Eventuellt, tack vare någonting som heter tur, eller arv, eller... Det får bli en senare diskussion.

Däremot finns det många intressanta sätt att förändra sina tankar och sitt beteende på, men dessa låter jag läsaren fundera över själv.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar