onsdag 10 mars 2010

Prestigelös

0 kommentarer
Du är prestigelös, framåt och driven.
- Platsannons från Proffice

Jag är tveksam och funderar på vad ordet prestigelös egentligen innebär. Jag skulle tro att det i kontexten ovan syftar på någon som inte är högfärdig eller ute efter status. Men samtidigt lämnar ordet prestigelös en besk eftersmak. Först och främst är ju själva innebörden i ordet otydligt. Själv har svårt att tänka mig en prestigelös person som är framåt och driven, då det - i mina ögon - ofta är karakteristiskt för en karriärlysten person. För det andra är prestigelös ett så kallat "buzz word" som är populärt och används just av den anledningen - inte för själva innebörden i ordet.

Jag såg att en lämplig översättning av prestigelös på engelska skulle kunna vara "able team worker", vilket ju är en god egenskap att använda i platsannonser såväl som CV. Men prestigelös... Jag är tveksam.

onsdag 3 mars 2010

En tanke om kroppsspråk

0 kommentarer
Jag tänker inte gå in på vad kroppsspråket betyder i någon vidare utsträckning, utan endast upplysa om att det betyder något. Vissa detaljer i vårt kroppsspråk kan uppfattas på en rad olika sätt hos motparten. Ett exempel är min käre far, som ibland brukar skratta när han är pressad i en diskussion. För en utomstående kan det ju te sig arrogant och fult. Skrattet är dock, enligt hans egen utsago, ett uttryck för nervositet. Han var inte medveten om att han skrattade i vissa olämpliga situationer innan någon av hans arbetskamrater upplyste honom om det för många år sedan. Han har inte förändrat lyckats förändra det beteendet än.

Det är ju svårt att analysera sina egna egenheter, så ibland kan vi behöva stöd på vägen. Upplysningen om vad vi gör är första steget att försöka förändra beteendet. Först då kan vi börja analysera informationen och fundera ut strategier för att agera på nya sätt och hitta nya lösningar. Beakta dock att kroppsspråk är något som är väldigt tätt sammankopplat med vår personlighet och den vi är, vilket innebär att det kan vara jobbigt och otrevligt att möta den bild som ovärlden har om oss. Vad skulle Angela Merkel säga om jag sade åt henne att sluta använda superlim på fingertopparna, exempelvis? Nyttjandet av kroppsspråket är dock en viktig del i vissa väldigt viktiga situationer, som en anställningsintervju. För att hitta en balans mellan sitt "vanliga" kroppsspråk och ett "korrekt" dito är mitt förslag träning, träning och sedan kontemplation.

  • Vad gör du?
  • Hur gör du det?
  • Vad vill du göra?
  • Hur kan du förändra det?

För egen del står min största utmaning när det gäller kroppsspråk i att inte gäspa så stort och låta sådär skönt som en blåval ("Oooooaaaaahhhh..."). Det är tydligen ouppfostrat att göra så, fick jag höra. Och jag blev sur.

Jag hittade en helt värdelös arbetsplats!

0 kommentarer
Severins möbler i Jönköping har systematiskt använt lappar för att "kommunicera" med sina anställda. Grova kränkningar, trakasserier och hög personalomsättning (någon som är förvånad?) har fått de anställda att sammanställa en redogörelse som de skickat till Arbetsmiljöverket. Jag ställer mig frågande till hur VD, som uppenbarligen varit väldigt aktiv i "kommunikationen", motiverar denna behandling?

Min första tanke är vilken inspirerande uppgift det skulle vara att få ansvaret för personalpolitiken på Severins möbler och se ifall tillbörliga åtgärder skulle få effekt på försäljnings- och produktionsvolymer. Det är klarlagt sedan sena 1930-talet att bland annat motivation har en direkt påverkan på människors produktionsförmåga. Två andra faktorer, som inte direkt verkar finnas hos Severins, är tvåvägskommunikation mellan chefer och anställda, samt ett sammanhängande ledarskap som förmedlar mål och med målen överensstämmande beslut.